Leer je lichaam thermo reguleren!

Het lichaam heeft een fantastisch systeem om de boel op temperatuur te houden. De juiste temperatuur is niet alleen behaaglijk maar ook noodzakelijk. Veel lichaamsprocessen zijn er namelijk afhankelijk van, het mag niet te warm wezen, maar ook niet te koud. De temperatuur wordt centraal geregeld. In je hersenen zitten de knoppen: wordt je te warm dan gaat de airco aan, wordt je te koud dan gaat de verwarming aan. Je hoeft er in principe niet over na te denken - het gaat vanzelf goed. Meestal dan....

Zowel afkoelen als opwarmen kost energie en dat moet je natuurlijk wél voldoende kunnen maken. Kun je, om wat voor reden dan ook, te weinig energie maken dan gaat je lichaam op de spaarstand. Dat gebeurt ook als je via de voeding te weinig energie binnenkrijgt. Dat fenomeen komen we ook tegen bij de zogenaamde ‘crash-dieëten’. Je hersenen zetten de boel een graadje lager waardoor je energie uitspaart. Ga je na het ‘crashen'weer ‘normaal’ eten dan groei je veel keer sneller dan voorheen omdat je lichaam nog op de ‘doe het maar zuinig aan stand’ staat.

Net zoals bij een centrale verwarming moet je ook voldoende water in de leidingen hebben zitten. Bij een vochttekort kun je de boel niet op temperatuur krijgen, al wil je het nog zo graag. Bij ouderen kom je dit fenomeen vaak tegen. Ze drinken niet omdat ze dan zo veel moeten plassen (denken ze) en hebben het voortdurend koud. Een paar glazen water (beter nog een liter met ¼ tl hymalayazout) kan dan de oplossing zijn.

En dan hebben we ook nog een pomp nodig om de boel door de leidingen te transporteren. Bij de mens wordt die functie uitgevoerd door de spieren. Van langdurig stilzitten krijg je het koud. Gewoon je lijf bewegen dus, al is het 3x de trap op en af of een sprintje naar de hoek van de straat. Als er trouwens te weinig zuurstof in een ruimte zit ‘voelt’ het ook koud aan -> eerst even het raam open dan.

Tot slot: wat je nauwelijks gebruikt valt in slaap. Dat geldt ook voor je hersenen. Thermoregulatie moet je trainen! Altijd maar een jas aan en een muts op is NIET slim. Het hele huis constant verwarmd ook niet. Hoe kun je de boel nou trainen als je nooit eens lekker koud wordt? Af en toe moet er ge-thermoreguleert worden. Even zonder jas een brief posten of een boodschapje halen, dat is trainen. En nou niet bang zijn voor griep-virussen: als het altijd confortabel lekker warm is sukkelt ook je afweersysteem in slaap en dan is het pas echt feest voor virussen!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!