Derde hands roken!

Sigarettenrook die in muren, meubels en andere spullen trekt, vormt waarschijnlijk een enorm gezondheidsrisico. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. In deze ‘derdehands’ rook zit namelijk een stofje dat DNA beschadigt en mogelijk kanker veroorzaakt. Dat melden onderzoekers tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Naast het roken van een sigaret en het meeroken van een sigaret blijkt nu dus ook rook die in muren, meubels en andere spullen trekt en zo langdurig in huis rondhangt een risicofactor. “Het beste argument om roken binnenshuis te verbieden, is derdehands rook,” stelt onderzoeker Bo Hang.                          
Derdehands rook is geen nieuw begrip. In 2009 begonnen onderzoekers er voor het eerst over. En onderzoeken die de laatste jaren werden uitgevoerd suggereren stuk voor stuk dat ook die derdehands rook wel eens een bedreiging kan vormen voor de gezondheid. De stofjes op zichzelf kunnen gevaarlijk zijn. Maar de stofjes kunnen ook reageren op andere stofjes – bijvoorbeeld ozon – en zo geheel nieuwe stoffen vormen die in sommige gevallen kankerverwekkend zijn. 
Het heeft vrij lang geduurd voor onderzoekers de risico’s van roken in kaart hadden gebracht. Naar verwachting zal het ook wel even duren voor de risico’s van derdehands rook duidelijk zijn. Maar de resultaten die vooralsnog verzameld zijn, zijn duidelijk. Derdehands rook vormt hoogstwaarschijnlijk een gezondheidsrisico en wie weet is het de reden waarom roken binnenshuis in de toekomst verboden wordt.        Maar zelfs stoppen met roken in huis is niet genoeg. De rook zit dan immers al in de muren, meubels, enzovoort. De beste manier om ervan af te komen, is de muren opnieuw verven en ‘aangetaste’ meubels te vervangen. En mocht dat onmogelijk zijn, dan komt u met goed stofzuigen, het wassen van kleding, gordijnen en beddengoed ook een eind


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!